YESMEM! persoonlijk leiderschap
    Improvisatie-mindset als anker

PERFECTIONISME EN IMPROVISEREN

Mensen zeggen vaak tegen me: Het hoeft niet perfect, Cindy. Met zo’n ondertoon, alsof ik iets verkeerd doe. Ik raak daarvan in de war. Ik heb niet de illusie dat ik ervoor kan zorgen dat het altijd perfect kan. En ik kan prima akkoord met wanneer de omstandigheden niet perfect zijn. Toch? 

Nee

Nou; ik doe ook graag mijn best. Het voelt lekkerder als ik weet, dat ik het onderste uit de kan gehaald heb. Dat is normaal toch? Het wordt niet gewaardeerd als je de kantjes eraf loopt. We houden van betrokken mensen met oog voor kwaliteit. En van mensen vol met energie en aandacht voor anderen. Het valt niet zo lekker als je zegt: “Ik zag wel dat de training beter kon, maar had er effe geen zin in. Nee.”

Hoe zit dat? Waarom ligt die lat zo hoog voor sommigen? 

Ik denk dat perfectionisten veel zien. Veel mogelijkheden, veel kansen, veel fouten, veel details. Zien wat er mogelijk is om iets te verbeteren, om er meer uit te halen. En als je dat ziet, zeg je niet: “daar heb ik effe geen zin in.” Dan zeg je: “Ik doe het wel effe. Kleine moeite.” Dat voelt totaal niet perfectionistisch. Sterker nog, als je het niet doet, schiet je tekort. Want je had het gezien en doet er niks aan? Uit gemakzucht zeker? Mooi niet. Slecht voor mijn zelfbeeld. 

Maar het resultaat is continu moe zijn. Het gevoel hebben, geleefd te worden. En een afwisselend gevoel van extreem veel en extreem weinig gevoel van controle. Matig resultaat voor een perfectionist.
Oh wacht, ik was geen perfectionist. 

Enige opties

Dus, zijn de enige opties dan nog
1. uitgeput raken 
2. een matig zelfbeeld?

Dat lijkt me niet. De combinatie van groeimindset en improvisatie-mindset was voor mij een eye opener. Door te improviseren beleef ik het proces meer dan het resultaat. Ik neem met plezier risico. Ik zoek verbinding en bevrijding in het falen. Ik oefen met het negeren van duizendenéén mogelijkheden, omdat je nou eenmaal niet alles tegelijk kunt uitvoeren. En misschien nog wel het belangrijkste; ik leer dat verbinding met mijn team belangrijker is, dan het resultaat wat ik voor me zie. En de ervaring die ik in de kleine impro-wereld op doe, krijgt een plekje in mijn grote imperfecte leven. 

Was getekend, Cindy Pittens

meer blogs lezen?

 
 
 
E-mailen
Bellen
LinkedIn