YESMEM! persoonlijk leiderschap
    Improvisatie-mindset als anker

CREATIVITEIT 

Creativiteit hebben we nodig. Om een andere aanpak voor bestaande zaken te creëren en om vernieuwend te zijn. Iedereen heeft creativiteit in zich, alleen niet iedereen is gewend het aan te spreken. Wat denkt Yesmem! over creativiteit?

Strategisch uitstelgedrag

Creativiteit is als het ware “strategisch uitstelgedrag”. We maken bewust nog geen keuzes en stellen geen grenzen. We ondergaan het proces en exploreren alle mogelijkheden. Voordat we kaders aanbrengen, willen we het hele landschap verkend hebben. Als kind komen we nieuwsgierig op de wereld en is alles één grote ontdekkingstocht. We maken weinig gerichte keuzes, want de resultaten doen er nog niet zo toe. Later in ons leven wordt resultaat belangrijk en gaan we doelgerichter om met uitdagingen. Zinvol, want dat kost minder hersencapaciteit en tijd. Echter ook weinig vernieuwend, want met deze ‘kortere route’, bewandelen onze hersenen voornamelijk de paden die ze al kennen.

Kill your darlings

De tijd nemen voor dit uitstelgedrag, is nodig voor creativiteit. We gaan eerst de breedte in. Divergeren noemen we dat. We verkennen ons landschap, verzinnen en fantaseren. Echt alles is mogelijk in dit stadium. Dit proces kan bevrijdend en verrijkend zijn, wanneer je de flow gevonden hebt. Je gaat een beetje houden van de malle ideeën en fantasieën die voorbij komen.
Vervolgens ga je zaken elimineren en dus kiezen. Kill your darlings. Met een mooi woord convergeren. Zowel convergeren als divergeren is nodig in het creatieproces. Vernieuwende en goede resultaten zijn een logisch gevolg ervan. Je hebt ten slotte alles verkend en de beste uitkomsten gekozen.

Magisch

Van niets iets maken. Of van iets, iets anders maken. Het is gekoppeld aan een proces van nog niet weten, en daarmee dus ook van een bepaalde onzekerheid en onvoorspelbaarheid. Creativiteit heeft iets magisch, vooral als je dit proces samen doet. Alle kleine stappen, geven je vertrouwen dat er iets nieuws of iets anders ontstaat. Het moment dat je ontdekt wat je nieuwe creatie is, is pure magie.

Tevreden

In ons proces van deze website maken kregen we het idee om als achtergrond, onze beide koppies vast te leggen in bewegend beeld. Volgens anderen hoorde daar goed licht bij en een professional met een dure camera die het vastlegt. Op een vrolijke vrijdagmiddag in de winter van 2020, hebben we echter de woonkamer van Cindy omgebouwd. We hadden een ouderwetse Ikea vloerlamp op z’n zij gelegd. Deze lag over een stoel, met de lamp zowat in ons gezicht. De Samsung in een telefoonhouder op diezelfde stoel. We drukten een aantal keer op play en bij poging 5 waren we meer dan tevreden. Tevreden door de lol die we samen hadden, het geld dat we bespaarden en uiteraard over ons creatieve proces. We durfden samen het proces aan van onderzoeken wat de mogelijkheden waren, voor we de voor de hand liggende oplossing voor onze uitdaging aan gingen. Met een gave website als resultaat!

YESMEM stimuleert mensen graag om zelf nieuwe of andere oplossingen te bedenken en inzichten te verkrijgen. We leren je in het proces te handelen en stappen te zetten. Zin in het ontwikkelen van jouw creativiteit? 
Is getekend, Sabine de Bruijn 
meer blogs lezen?

 
 
 
E-mailen
Bellen
LinkedIn