YESMEM! persoonlijk leiderschap
    Improvisatie-mindset als anker

Wat is echt waar? 

Ik wil graag dat het klopt wat ik waarneem. Dat ik de realiteit in de smiezen heb. Het besef dat niet de realiteit bepaalt wat ik zie, maar dat mijn ogen bepalen wat ik zie. Of eigenlijk bepaalt mijn brein wat ik zie. Dat vind ik moeilijk te verdragen. Want wát is dan waar?  

 

Spel je voor...

Welke waarneming mijn brein construeert, hangt af van opgedane ervaringen; reeds bestaande verbindingen in mijn brein. Mijn brein voorspelt continu wat logisch is. En dat is wat we zien. Het is efficiënt. Je hebt in het leven geen tijd en energie, om alle prikkels telkens opnieuw te verwerken en plaatsen. Dus ons brein gaat uit van wat aannemelijk is, gezien de gegeven omstandigheden.

Dit is zo'n belangrijk overlevingsmechanisme, dat je brein alles doet om die voorspelling te laten uitkomen. We zoeken dus altijd bevestiging van onze constructie van de realiteit. Niks zo ontregelend als ontdekken dat een beeld waar je op rekent, niet klopt. Je moet natuurlijk kunnen vertrouwen op dat voorspellend vermogen. Het biedt je het gevoel van veiligheid.

Kijk effe naar jezelf...

Wat zie jij als je naar jezelf kijkt?
En zijn we eigenlijk wel in staat om écht te kijken?

Door met speelse invalshoeken te werken, creëren we bij YESMEM! onvoorspelbare omstandigheden. "Huh?", denkt je brein. Er ontstaan kleine openingen in onze waarneming, waar we nieuwe ervaringen en verbindingen opdoen en een rijker construct opbouwen van onze realiteit.

Creëert dat een realistischer beeld van wat is?

Ik denk dat we het nooit écht weten.


Was getekend,

Cindy Pittens

Meer blogs lezen...

 
 
 
E-mailen
Bellen
LinkedIn