YESMEM! persoonlijk leiderschap
    Improvisatie-mindset als anker

Nieuw gedrag leren

Ik zit aan een Latte in het prachtige restaurant van 2 horeca ondernemers waarmee ik nu een klein half jaar werk aan hun persoonlijk leiderschap en ondernemerszin. Ik ben een beetje van dit stel gaan houden. Ze hebben een groot horecahart, leren graag en hebben hart voor hun 2 teams. Uiteraard zijn er ook uitdagingen. Deze zitten met name op hun communicatie, controle gedrag en op verandering van thema’s en gedrag die niet langer dienen.

Als mens denken we altijd dat we gedrag kunnen veranderen, door ander gedrag te gaan vertonen. Maar je kent het vast wel, je neemt het jezelf voor iets anders te gaan doen en dat wil dan vervolgens maar niet lukken….. Toch?

Het komt doordat gedrag vaak niet verandert wordt op de “laag” van gedrag.

Wacht….. ik leg het je uit.

Antropoloog Gregory Bateson heeft met zijn model “de logische niveaus van Bateson” een prachtig instrument ontwikkeld met 6 logische niveaus waarop mensen denken, leren, ontwikkelen en veranderen.

Een aantal belangrijke zaken hierbij:

  • Het model heeft een duidelijke hiërarchie. Veranderingen op een hoog niveau leiden altijd tot veranderingen op lagere niveaus. In tegenstelling tot veranderingen op een lager niveau. Deze hoeven niet te leiden tot veranderingen op een hoger niveau.
  • Dat een oplossing nooit ligt op het niveau waar het probleem wordt geconstateerd, altijd op een ander niveau!
  • Ieder mens handelt en denkt, bewust of onbewust, op alle zes niveaus tegelijkertijd, als deze met elkaar kloppen, spreken we van een zogenaamde alignment. Alles wat je doet en het gedrag dat je laat zien, is dan congruent met waar je ten diepste in gelooft en wat jouw missie is.

De dame van het stel herhaalt een aantal keer dat ze bepaalde zaken in haar gedrag toch niet anders kan doen dan dat ze altijd deed. Ik vraag haar of die gedachte klopt. Dan gebeurt er iets bij haar.

En ondertussen mijmert ze ook een beetje over een dag die ze zichzelf al heeeel lang cadeau wil geven, maar dat ze hiervoor uit haar comfort zone moet stappen. Dat is eng.

Herkenbaar hè?

We spreken over haar waarden en overtuigingen. Aan de hand van het model laat ik haar zien dat precies dátgene doen wat ze al zo lang zo graag wil, er zo maar eens voor kan zorgen dat het op een andere laag, namelijk die van overtuigingen veel voor haar kan betekenen. Als ze dit durft te doen, is mijn mening dat het doorwerkt op haar gedrag.

Aan de glinstering in haar ogen zie ik dat ze het met me eens is. Ze krijgt er zowaar zin in en geeft te kennen die specifieke dag voor haarzelf te boeken, nieuwsgierig naar wat dit haar allemaal gaat brengen.

Ook nieuwsgierig naar wat deze inzichten voor jou kunnen betekenen?

Kom het ervaren op de YESMEM! dag “BEWUST ZIJN” op zaterdag 20 november!



Was getekend

Meer blogs lezen...



 
 
 
E-mailen
Bellen
LinkedIn