YESMEM! persoonlijk leiderschap
    Improvisatie-mindset als anker

Mindfulness en improvisatie


OPMERKELIJK

Mindfulness betekent  volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord mindfulness vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.  Mindfulness draagt volgens veel onderzoeken bij aan stressvermindering, emotieregulatie, het vergroot je focus en empathie.

Improviseren betekent het spontaan en ter plekke bedenken of creëren van concepten. Het vraagt aandacht voor het hier en nu, om samen met anderen te kunnen improviseren. Je moet opmerkzaam zijn in de communicatie met de ander, zowel de verbale als nonverbale communicatie. Evenals opmerkzaamheid naar je eigen gevoelens en gedachten, om af te kunnen stemmen.

SIMULATIEPROGRAMMA

Theaterimprovisatie oefeningen simuleren door het onvoorspelbare karakter,  'onveilige' omstandigheden. Het brein en je reflexen reageren hier automatisch op; net als in vele uitdagende situaties in het dagelijks leven. De vaardigheid om mindful te handelen, of wel bewust en met aandacht, kun je trainen in deze oefeningen.

Theaterimprovisatie voegt een spelelement toe aan deze gesimuleerde onveiligheid. Spel in de vorm van speelsheid, wat de lach en spontaniteit triggert. Dat stelt het zenuwstelsel gerust.

Daarnaast spel in de vorm van het overeenkomen van een tijdelijke werkelijkheid. Na de oefening, kunnen we weer terug naar 'normaal'.  Dat geeft de oefeningen een veilig kader om binnen te experimenteren.

SPEED OF PLAY

Al deze elementen creëren emotionele veiligheid terwijl de onvoorspelbare omstandigheden van improviseren juist uitdagend zijn.  Om iemand vaardigheden en mindset te trainen, zijn we altijd op zoek naar de perfecte balans van uitdaging en veiligheid, ook wel de 'speed of play' genoemd.  Binnen theaterimprovisatie zijn alle knopjes  naar believen in te stellen en dus op maat aan te bieden.

Dat maakt improvisatietheater de perfecte trainingstool voor een mindful bestaan. Andersom is natuurlijk mindfulnessmeditatie de perfecte training voor een improvisatiemindset. 

DE WORKSHOP

𝗝𝗲 𝗺𝗼𝗲𝘁 𝗲𝗿𝗴𝗲𝗻𝘀 𝗯𝗲𝗴𝗶𝗻𝗻𝗲𝗻..

Als je wilt ontwikkelen - je wilt stappen zetten om iets te leren - dan wil je eerst weten wat je eerste stap is.

We zijn gewend om te  voorspellen, wensen hoe we het graag zouden willen hebben en laten ons daardoor in beweging komen. Hoe vaak zien we echter het hier en nu over het hoofd? Was ik er wel aan toe? Kon mijn omgeving wel mee bewegen? En in hoeverre wordt de wens of voorspelling beïnvloed door oneigenlijke gedachten over wie we zijn en wat we behoren te doen?

Bij improvisatie kijken we niet vooruit. We kijken naar wat er is.
𝗜𝗳 𝘁𝗵𝗶𝘀 𝗶𝘀 𝘁𝗿𝘂𝗲... 𝘄𝗵𝗮𝘁 𝗲𝗹𝘀𝗲 𝗶𝘀 𝘁𝗿𝘂𝗲?

Dit zijn mijn interne en externe omstandigheden.
En dat is ons uitgangspunt voor de volgende zet.

𝗞𝗼𝗺 𝗷𝗲 𝗼𝗼𝗸 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗵𝗲𝘁 𝗵𝗶𝗲𝗿 𝗲𝗻 𝗻𝘂?


 
 
 
E-mailen
Bellen
LinkedIn